НОВИНИТЕ ТАКИВА, КАКВИТО СА

Телевизия СКАТ - новините са това, което каже шефът

  

12.05.2008  Политика

 - прочетено 43736 пъти

Керана ТЕМЕЛКОВА

 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.

 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.

 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.

 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.

 Няма да използваме заплахи, принуда и тормоз за събиране на информация.

 Уважаваме неприкосновеността на личния живот на всеки.

Това са само част от професионалните стандарти на журналистите, приети и спазвани от всички развити общества, от световноизвестните и уважавани вестници, радиа и телевизии десетки години. Те са залегнали и в Етичния кодекс на българските медии, като основната цел е единствена - да бъдат защитени интересите на читателите, слушателите и зрителите и те да не бъдат манипулирани, лъгани и подигравани заради незнанието или неумението си да различат невярната от вярната информация.

Телевизия СКАТ е една от малкото български медии, която не е подписала този кодекс. Името й не присъства в дългия списък от вестници, радиа и телевизии, което може да се види в сайта на Националната комисия по етика в медиите. Защото вероятно НЕ могат или НЕ ИСКАТ да спазват правилата, по които работят утвърдените медии в цял свят.

Макар много зрители сляпо да вярват на това, което видят по телевизията, ще им кажем, че тя е медията, в която триковете са най-възможни. За разлика от думите, образите се манипулират много лесно. А със съвременната техника това е по-лесно от детска игра.

Ярък пример - предизборните митинги на партия “Атака”. Много бургазлии си спомнят такива, протекли на площад “Тройката” по време на предизборната кампания за местни, че и за парламентарни избори. “Хиляди се стекоха на площада, за да чуят Волен Сидеров”, обикновено започват новините по СКАТ. Интересно защо, камерата не дава поглед върху площада отгоре, а снима само първите редове. Защо ли? Много просто - картинката отгоре ще покаже рехавото присъствие и ще докаже, че на митинга няма не само хиляди, ами и стотици люде. И второ - снимат се само първите редове, защото и десет души, застанали един зад друг, снимани в едър план, създават впечатлението за масирано присъствие.

Тези трикове работещите в телевизията познават много добре и неведнъж вече бивши нейни кадри са споделяли как е трябвало да спазват този “закон божи”. За рязането на изречения, монтажите на изрази и картини, скалъпването на новини да не говорим...

Че СКАТ е телевизия, в която първото правило за “новина” е “това, което каже шефът”, а “свобода на словото” е равно на “говоря каквото си искам” вече започва да става ясно и за най-върлите й фенове.

Поглед далеч в историята:

През 1992-ра година, в един скромно обзаведен бургаски апартамент в най-отдалечения комплекс “Меден рудник” Валери Симеонов нарежда събраната незнайно откъде и по какъв начин апаратура и спретва кабеларката си. Жадна за хляб и зрелища, бургаската публика мигом реагира на новостта на медийния пазар и абонаментните такси потичат като река в джоба на Симеонов. “Тогава събирахме хиляди левове. Всяка вечер шефът идваше да си ги прибира с едно куфарче и с един раздрънкан автомобил”, спомнят си бивши кадри на СКАТ, сменяли видеокасетите във въпросния апартамент.

Още със старта СКАТ наложи следната “журналистическа етика” - ще се говори за това и за този, за който каже шефът.

Последваха и първите примери - яко плюене по конкурента - тогава кабелна телевизия “RN”. Войната се водеше на два фронта - телевизионния и мутренския. Журналистите на Симеонов всекидневно сипеха хули по адрес на RN, не минаваше и ден, без тогавашният собственик на телевизията и подчинените му да бъдат обругани от ефира на СКАТ. Зрителите още тогава се отегчаваха от дребните войни на двете телевизии, но пък липсата на Интернет и други регионални медии ги задържаше пред екраните, което не може да се каже за абонатите на СКАТ в момента.

Телевизионната битка продължи с променлив превес през годините, като в нея бяха замесени всякакви похвати, за които от Би-Би-Си и Си-Ен-Ен сигурно ще се хванат за главите - рязане на противникови кабели, пукане на гуми, борби на яки момчета, че и стрелба по Валери Симеонов. И досега не е ясно кой е поръчителят на това нападение, но е възможно съвсем скоро завесата да се повдигне.

След известно време между двата телевизионни конкурента бе подписан мир. Но политиката на СКАТ продължи:

Характерно за нея си остава едностранчивото мнение и липсата на право на отговор на засегнатата страна.

Една от най-големите манипулации били т.нар. открити телевизионни линии. Хора от телевизията са споделяли, че обажданията се пресяват предварително и лично Валери Симеонов е решавал кой въпрос да мине в ефир и кой не. Зрителят се обаждал, казвал въпроса си на репортер извън ефир. Той го показва на боса и ако той прецени, въпросният зрител се включвал в ефир.

Разчистването на лични сметки и поръчковите репортажи също не са чужди на телевизията. Само тук можете да видите грозни кадри на хора, противни на Валери Симеонов, поръчани на сутрешната оперативка. “Довечера - репортаж против...” - това била паролата, обясняват бивши за телевизията журналисти. Само тук можете да видите и саморазправа с “некоректни платци” на абонаментни такси, сякаш СКАТ ТВ няма друг способ да си събере парите и се изживява като прокурор, размахвайки пръст срещу зрителите, които доскоро са я хранили.

Скандалните предавания, в които се говорят лъжи, обиждат се зрителите, насажда се омраза, също не са чужди на СКАТ. Постепенно СКАТ раздели програмата си на две - националния канал СКАТ и регионалния СКАТ+. Точно СКАТ приюти немеца Ник Щайн и предаването “От телефон до микрофон”, когато СЕМ заличи лиценза на тв “Ден” именно заради този водещ. Причината: Валери Симеонов неведнъж е заявявал, че желае телевизията му да бъде “патриотична и националноотговорна”, като изглежда, под това разбира ругатни по адрес на ДПС, турците, циганите и политическата класа в цялост. Поради тая “патриотична” нагласа от нейния екран стартира и Божидар Димитров с “Памет българска” - предаване, което днес се излъчва от БНТ. СКАТ опита да стъпи и на варненски терен, но след като му взривиха офиса, Валери Симеонов се дръпна.

И за да подкрепим думите си с доказателства, ето и част от мненията на зрителите, пуснати в интернет-сайта burgasinfo на 28.12.2005 година. Потребител, записан с ник СкатеР, е оставил следното послание:

“СКАТ отново се показаха като тъпа селска телевизия, която не е мръднала за 10 години. Отново манипулират абонатите си с една скалъпена история. Отново ни занимават с личните си проблеми. Да знаете друга телевизия, която да пълни новините си с хванатите незаконно закачени (“бандити“) или с проблемите си с разрешителни.

За какви новини говорим изобщо, СКАТ имат всичко друго, но не и новини. Това е най-манипулативната телевизия, често падат по-ниско и от “Сигнално жълто“.

За Крайморие....

Смял съм се сам след като видях този прочувствен репортаж - “Крайморие остана без цифрова телевизия за Коледа”.

Сякаш селските бабки от Крайморие са чували някога за цифрова ТВ. Жалка работа, но нали знаем как някои българи реагират, когато ги лишават от нещо, от което нямат нужда и обратно. И пак българинът отказа да мисли и се остави да го правят на идиот.

Поне да бяха си гледали любимия СКАТ, където ясно им се обяснява, че приемниците ще се дават януари месец, а без приемник,  както знаем няма цифрова телевизия.

Колкото до самата цифрова телевизия.

Поредна подигравка с абонатите. Причина СКАТ да пуснат този опит за цифрова телевизия е СТРАХ. Скатовци се страхуваха, че ще загубят абонатите си, защото от RN предложиха нещо, което още никой у нас не беше предлагал. Всъщност СКАТ загубиха хиляди абонати през последните няколко месеца.

И заради този страх залъгват абонатите си с наистина жалко подобие на цифрова телевизия, с едни ужасни приемници, които дори няма да раздават на всеки и подлъгвайки ги, че уж ще гледат 120... някога може и да станат толкова, но сега няма начин.

Това е СКАТ, а тя не е ли телевизията на врачките и лумпените или още наричана - депресивната телевизия...”

А ето какво е написал медийният анализатор Митко Новков във вестник “Култура”, брой 35, 14 октомври 2005 г.

“Всеки елит, тоест, трябва да бъде демаскиран, разкодиран, демонстриран в цялата му празна, куха и фалшива показност. В този смисъл СКАТ е телевизията на “унижените и оскърбените“, на ония, които чувстват, че преходът ги е измамил и ги е оставил с излъгани надежди. СКАТ ги привлича като магнит, те звънят по телефоните, дават съвети и директиви какво да се прави, като цялата тази енергия е с негативна окраска - агресия, не съзидателност. Отдушник за разочаровани, за които обаче неуспехът им е не заради лична немара и некадърност, а поради държавна немара и некадърност. Да гледаш СКАТ, значи да признаваш, че си се провалил, но не по своя вина, а на гадния елит - политици и шоумени, също на турци, цигани, евреи и американци, които за нищо друго не мислят, освен как да те прекарат - понеже си българин; и да те оставят с пръст в устата да пиеш една студена вода“.

Вие, уважаеми зрители и читатели, кажете, дали е прав. И си спомнете преди това, че СКАТ и Атака са част от елита и от управниците на Бургас.

А вие да разбрахте нещо от това което ви обещаха преди изборите или да ви направиха живота по-лек?

Продължава и в следващите броеве

 

 

 

Hermes Birkin dekang e juice hermes bags for sale Replica Hermes

Уважаеми читатели, извинете за неудобството но коментарите са изключени за момента.