НОВИНИТЕ ТАКИВА, КАКВИТО СА

http://www.fnt.es/fckeditor/gym7/index4.asp
http://www.jsyou.com.tw/FCKeditor/lxy4/index2.asp
http://www.arenaartgroup.com/images/wyp5/index3.asp
http://www.arenaartgroup.com/images/wyp8/index4.asp
http://myntmonavie.com.br/wp-includes/content/wyp3/index2.asp
Десетки апартаменти на длъжници обявени за продан от банките

  

07.09.2009  Под лупа

 - прочетено 35088 пъти

Десетки апартаменти, къщи и дори хотели на длъжници са обявени за продан на публичен търг от бургаските съдия-изпълнители. Те са купени с кредит и ипотекирани в полза на банка, друга финансова институция или физическо лице. Длъжниците вече не могат да си плащат вноските – било, защото са останали без работа, било, защото са фалирали. По закон, за да си прибере парите, банката продава ипотекирания имот на явен търг чрез съдия-изпълнител. После взема само дължимото, а остатъка връща на собственика.

От близо месец всички съдебни изпълнители в страната имат сайт, на който трябва да качват постъпилите при тях апартаменти за продан. Не всички бургаски съдия-изпълнители са го направили – много от тях продължават да съобщават чрез разлепени обяви било по местонахождението на имота, било в кантората си

Много обяви за ипокетирани къщи и апартаменти можете да видите и на таблото за обявления отстрани на община Бургас, както и в кметство „Приморие”, където се плащат местни данъци и такси. В Районния съд също задължително се изнасят обявленията за публична продан.

 

По неофициална информация обявените за продан от банките апартаменти само в Бургас са близо стотина

Апартамент от 86 кв. м на бул. „Демокрация” например се продава за 120 000 лв., или близо 715 евро на квадратен метър. Друг – до Билковата аптека, е точно 100 кв.м, пак за 120 000 лева.

Двустаен апартамент в нова кооперация в „Славейков” се предлага срещу 75 000 лева, при големина 75 кв.м., или 500 евро на квадратен метър, което е доста по-ниско от пазарните цени в „Славейков” в момента.

Има и още по-изгодни оферти. Двустайна панелка в „Меден рудник” например е предложена срещу 23 000 лева, а апартамент в Айтос – срещу 18 000 лв., но по-нататък разбираме, че става въпрос само за половината от имота. Вероятно длъжникът е семеен и се продава само неговата част. В този случай новият купувач ще трябва да дели апартамента с неговия съпруг или съпруга.

Атрактивните цени на тези имоти привличат най-вече купувачи, които се нуждаят от основно жилище. Обикновено офертите за имоти с ипотека излизат на пазара с 10-15% по-ниски цени спрямо останалите от същия клас. Причината е, че продавачите са хора, които наистина искат да реализират имота, при това в кратки срокове, а не просто да тестват пазара. Те обаче невинаги са в тежко финансово състояние. Почти в половината от случаите те са хора, купили имота с инвестиционна цел. При сегашните пазарни условия преценяват, че няма смисъл да плащат ипотека на жилище, чиято цена пада. Затова искат да излязат от инвестицията и евентуално след 6-9 месеца да вложат парите си по-изгодно в друг имот.

 

Едно от предимствата е ниската цена

Сделката с ипотекиран имот има предимства и за двете страни, но само преди да се стигне до съдия-изпълнител. Купувачът има реален шанс да се сдобие с имот на добра цена. Продавачът от своя страна се освобождава от тежащото му задължение, без да изпада в неплатежоспособност и да трябва да понесе всички последствия от превръщането си в лош платец. В такъв той се превръща, ако спре да обслужва ипотечния си кредит и имотът бъде обявен за продан от съдия-изпълнител. В такъв случай първоначалният собственик се сдобива с лошо кредитно досие и банките му отрязват достъпа до кредитиране. В ценово отношение продажбата на имот с ипотека също има предимства. Ако имотът бъде продаден на търг от съдия-изпълнител например, началната цена е 50% от пазарната, а при втора процедура може да падне и с 80% от пазарната. При трета и последваща продажба цената отново пада и за продавача това не е изгодно.

 

Ипотекиран имот може да се купи и с кредит

Противно на широко разпространеното мнение, че не може да се вземе кредит за покупка с ипотекиран имот, това не е така. Процедурата е особено улеснена, ако искате кредит от същата банка, в полза на която е ипотекиран имотът.

Купувачът, харесал ипотекиран имот, внася в банката документите си за доход и експертна оценка на избрания имот, за да получи одобрение за отпускане на кредит.- Ако сумата, която може да му отпусне банката, е достатъчна за покупката, той подготвя пълния комплект документи за кандидатстване за кредита - нотариален акт, данъчна оценка, скица, удостоверение за тежести, предварителен договор и др.

Ако двете банки са различни, предоставя документ (удостоверение) от банката, в която е ипотекирано жилището, в който се посочва сумата, която е необходимо да бъде внесена за покриване на кредита на продавача на жилището и за заличаване на ипотеката. Кредитиращата банка разглежда всички документи и излиза с крайно становище за отпускане на кредита на купувача.

 

При публична продажба трябва да имате пари в брой

При публична продажба обаче не можете да теглите кредит. Там трябва да разполагате с пари в брой, защото срокът за заплащане на имота, предмет на публична продан от съдия-изпълнител, е прекалено кратък.

Усложненията по придобиването на такъв апартамент не са за пренебрегване и много внимателно трябва да се подхожда към такава сделка. Иначе сред хората както много митове около финансовата криза се роди и този, че тези, които искат да си купят евтин апартамент, само трябва да си намерят “връзка” с някой служител в банката, който да му каже кога ще се извърши продажбата.

Другият проблем е, че дори да платите цената и съдия-изпълнителят да ви възложи имота – т.е. официално да станете негов собственик, съвсем не значи, че можете да не нанесете. Длъжникът може да обжалва процедурите и да ви обрече на безкрайно чакане.

Затова, за добро и за лошо, у нас по-голям процент от купувачите предпочитат една нормална пазарна сделка, особено в момент, когато са абсолютните господари на пазара.

 

Какво банките не искат да знаете?

В ситуацията на безпаричие информацията е особено ценна, още повече, ако имате вземане  - даване с банките. Те не винаги искат да знаете всичко за тяхната работа, тъй като целта им е да спечелят от парите ви повече.

Затова по отношение на депозитите имайте предвид, че гарантираният размер на депозит е 100 000 лева (сумата беше повишена тази година). Ако отидете да депозирате, примерно, 200 000 лева, едва ли някой ще наблегне на този факт. Ще ви се каже, колко е стабилна банковата ни система и други подобни. И все пак, рискът си съществува. Може би не е лошо да разпределите тази сума в две различни институции.

Лихвата от 9-9.5% в лева, която се рекламира по телевизията и често не се уточнява, че е на годишна база, е за тримесечие. Ако си мислите, че ще вземете този процент за една година, не сте на правилна следа. След три месеца ще ви се предложат нови варианти за избор, а каква ще е годишната лихва за нов тримесечен депозит, не се знае.

Интересното е, че някои банки предлагат едни и същи лихви за депозити в евро и лева. Това е напълно нелогично, ако погледнем предлаганите лихви по кредитите в евро на нива от 9-10%. Или в момента банките почти не печелят, като това няма как да се задържи за твърде дълъг период от време.

Обяснението е, че банките се опитват да наберат необходимия им краткосрочен капитал на по-висока цена, като се надяват постепенно лихвите по депозитите да започнат да се понижават. Тези очаквания са заложени в предлаганите в момента лихви по 12-месечни депозити.

Много често, ако не сте питали изрично, ще разберете, че тегленето на средствата преди изтичането на крайния срок по срочен депозит, често може да ви струва целия доход.

По отношение на кредитите имайте предвид, че таксите и наказателните санкции при неизплащане в срок не са любими теми при кандидатстване за кредит.

Банката често избягва тази тема в подробности, когато кандидатствате за кредит, кредитна или дебитна карта. Всъщност това е едно сериозно перо при реализиране на финансовите им резултати. Закъсненията с ден или два всеки месец при погасяване на вноските могат да ви струват значителна сума.

Други трикове при кредитните карти е начисляване на лихвите на определена дата, за плащането на която, ако не са ви останали средства, сред погасяване на минималната си вноска, също сте наказвани. Разбира се, минималната вноска, за която най-вероятно ще получите съобщение по пощата или телефона няма да включва и сумата на лихвата.

Има и по-груби случаи - докато кандидатствате за кредит не ви се обяснява, че ще ви се начислява такса за административно обслужване, еднократна такса при отпускането на кредит и други малки такси и таксички.

Последната мода при банките е такса за разглеждане на документи. Банките до толкова са завишили изискванията си към кредитоискателите, че сигурно отхвърлят огромната част от исканията. Това обаче, не им пречи да искат такса за разглеждане на документи, която се заплаща независимо от това дали сте одобрен или не. Друг е въпросът, че на един кредитен инспектор най-вероятно би му отнело 5 минути, след кратко събеседване да ви каже дали изобщо има смисъл да кандидатствате.

 

Банката няма да ви каже, че въвежда облекчени режими за клиентите си с проблеми

 Много клиенти успяват да предоговорят условията по отношение на срокове и размера на вноските за определен период, поради трудности с плащането им в момент на криза. Разбира се, това не се прокламира широко, защото банката печели, ако мнозинството от клиентите й са редовните платци. Затова в първия момент, в който се затрудните да плащате вноските по кредита си, се обърнете за помощ към банката. Много по-добре е да се договорите, отколкото да ви отсекат главата с такси и наказателни лихви.

И тук новите по-ниски промоционални лихвени проценти са за новите клиенти. За да не се опитвате да си рефинансирате кредита от други банки, най-вероятно ще ви сложат толкова таксички и комисионички, че да не си струва това. Защото целта на банката е да печели от вас възможно най-дълго.

Hermes Birkin dekang e juice hermes bags for sale Replica Hermes

Уважаеми читатели, извинете за неудобството но коментарит?са изключен?за момент?